Nederlandse ERIH route

De HollandRoute

De HollandRoute ontsluit Nederlandse erfgoedlocaties van handel, nijverheid, techniek, industrie, waterbeheersing en infrastructuur binnen de Metropoolregio Amsterdam. De HollandRoute is deel van het Europese netwerk “European Route of Industrial Heritage (ERIH)”.

Als rode draad verbindt een bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk de vele fascinerende erfgoedattracties die allemaal op deze website en in de HollandRoute smartphone app worden beschreven. Het netwerk bestaat verschillende soorten locaties.

Thematische routes
Om alle anker-, route- en rustpunten toegankelijk te maken zijn in totaal ruim 60 wandel-, fiets- en vaarroutes uitgezet. Alle routes nemen u aan de hand van een thema mee over de HollandRoute. Start op de bewegwijzerde hoofdroute van het HollandRoute erfgoednetwerk, de bruine zeskantige borden met het HollandRoute logo wijzen u de weg: ook vanaf de snelweg!

Ook zijn alle thema-routes opgenomen in gratis smartphone app voor iOS en Android. Kies uw bestemming en beleef de HollandRoute! Gegarandeerd een leuk dagje uit!

Industrieel Erfgoedlocaties

Netwerksysteem

ERIH Ankerpunten
De door ERIH geselecteerde ankerpunten zijn de mijlpalen van het Europees industrieel erfgoed. Er bevinden zich zes ERIH ankerpunten binnen de HollandRoute. Het zijn internationaal toonaangevende locaties, zoals de Heineken Experience, de Zaanse Schans of het Museumgemaal De Cruquius.

Routepunten van de HollandRoute
Een selectie van zeer gevarieerde attracties zijn als routepunt opgenomen in de HollandRoute. De ongeveer 50 routepunten bestaan uit historische molens, gemalen, handelsbeurzen, fabrieken, musea, forten en buitenplaatsen! Al deze locaties zijn -doch soms beperkt- voor het publiek toegankelijk.

Rustpunten van de HollandRoute
Even zo belangrijk zijn de rustpunten: dit zijn spannende en interessante plekken om te eten, drinken of slapen. Alle rustpunten zijn gevestigd in historische gebouwen en/of hebben een uniek verleden. U kunt eten in een restaurant bovenop een oude spoorbrug of slapen in een oud chirurgijnshuis uit 1762!