, ,

Viering industriecultuur van vis, staal en water

De vissersboten in de haven, de hoogovens aan de horizon en het water dat zich overal laat gelden. Tijdens drie weekenden in oktober is de industriecultuur van IJmuiden extra beleefbaar door speciale rondleidingen bij bedrijven, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en spectaculaire verlichting van industriële gebouwen.

Het met de hand gegraven Noordzeekanaal en de bijbehorende sluizen is waar IJmuiden zijn rauwe karakter grotendeels aan heeft te danken. De realisatie van het kanaal was een enorme industriële impuls voor het gebied, de bijbehorende grote sluizen een huzarenstukje van de ingenieurs. Iets wat men in 2019 dunnetjes overdoet als IJmuiden wederom zal beschikken over de grootste zeesluis ter wereld.

De visserij maakte dankbaar gebruik van de nieuwe zeeverbinding en IJmuiden ontwikkelde zich spoedig tot een van de belangrijkste visserijhavens van Nederland. Als in 1918 ook de Koninklijke Hoogovens hun plek krijgen aan de kust is IJmuiden definitief een rauwe plek aan zee met een rijke industriecultuur.

Vier de industriecultuur!
De rijke industriële geschiedenis zal gedurende drie weekenden volop in de aandacht staan. In Vishal D zal ‘De Verhalenvisser van IJmuiden’ vijf keer verschijnen. De Verhalenvisser (een voorstelling van theatermakers Prins te Paard) is een mythische figuur die het midden houdt tussen een visser en een jutter. Met zijn zeilkar duikt hij op op plaatsen waar oude verhalen ten prooi dreigen te vallen aan sloophamer, graafmachine of vergetelheid. Een gratis voorstelling voor jong en oud.

In de periode van 8 tot 23 oktober zullen ook twee IJmuidense iconen worden uitgelicht: de watertoren aan de Dokweg en de toren van het Zee- en Havenmuseum laten hun licht schijnen over de oude haven. Vanuit de toren van het museum is voor de echte zeerot ook een bericht in morsecode te ontcijferen!

Oude verhalen vormen de basis voor bijeenkomsten op 8 en 9 oktober waarop oud-werknemers hun ervaringen delen over het werken bij de IJmuidense industrieën. Nieuwe verhalen ontstaan ook als TATA Steel en cementfabriek ENCI speciale rondleidingen organiseren op 21 en 22 oktober – unieke kansen om een kijkje achter de schermen te nemen bij deze bedrijven. Op 8 en 9 oktober kunt u ook gratis mee op IJmuidense Havensafari, per snelle ribboot langs alle industrie!