, ,

Zaanse Nacht van de Industriecultuur

In de Zaanstreek wordt de Nacht van de Industriecultuur op zaterdag 22 oktober op twee verschillende manieren gevierd. Buiten, langs de Zaan gloeit een lint van verlichte fabriekspanden op. Binnen in de ProjectFabriek op het Hembrugterrein is een avondvullend programma met een spannende mix van food, muziek, kunst, projectie en debat. Dit dynamische programma én de verlichte fabrieksgebouwen duiden de ziel van de Zaanstreek, waar het naast elkaar werken en wonen altijd de overheersende cultuur is geweest.

Route verlichte industriegebouwen
De route van verlichte fabrieksgebouwen begint bij Meneba in Wormerveer. De markante silo’s van het bedrijf zijn deze avond in kleur aangelicht, wat een spectaculair beeld oplevert. Bij Zaandijk zijn de nootjesfabriek van Duyvis en de naast gelegen molen De Ooievaar aangelicht. Hier wordt het grote contrast tussen oud en nieuw, de Zaanse industrie zoals die begon en de moderne productie van nu, benadrukt. Richting Zaandam zijn verder Tate& Lyle en de zo herkenbare cacao-binnenschepen van Cargill fraai uitgelicht. De route eindigt bij het bekende pakhuis de Phenix, eigendom van de internationaal opererende voedingstoffenproducent Danisco (DuPont). Hier wordt de ontwikkeling van de Zaanse industrie vanaf het molentijdperk tot nu spectaculair tot leven gebracht. Het ruim zes minuten durende verhaal van lichtkunstenares Machteld Aardse wordt vanaf 20.00 uur elk half uur geprojecteerd op het monumentale pakhuis dat omstreeks 1900 werd gebouwd.

Kijken vanaf het water
De route langs de oevers van de Zaan kan uitstekend op de fiets worden afgelegd. Maar leuker is het om de verlichte gebouwen vanaf het water te zien. In de nacht varen op de Zaan is heel bijzonder en de verlichte fabrieksgebouwen maken dat nog meer de moeite waard. Een mogelijkheid daartoe biedt de Zaansafari www.ifikz.nl/zaansafari/, waarmee het grootste deel van de route kan worden bekeken. Pakhuis de Phenix is ook een afzonderlijk bezoek meer dan waard. Het lichtspektakel daar is goed te zien vanaf het parkeerterrein naast de Chocoladefabriek (voormalige Verkadefabriek), Westzijde 168 – 188 Zaandam.

Programma op Hembrugterrein
Het zien van de verlichte fabrieksgebouwen is goed te combineren met het programma in de ProjectFabriek op het Hembrugterrein. De Nacht van de Industriecultuur scherpt daar de discussie, voedt de geest en staat in het teken van transitie en beweging. Zijn de huidige snelle veranderingen een zegen of vormen zij een uitdaging? Een avondvullende talkshow met kopstukken uit de wereld van de technologie, cultuur en productontwikkeling staat centraal. Onder leiding van gespreksleiders Ursul de Geer en Bram van Oers nemen sprekers als Eric Klarenbeek, Andre Dekker, Ewoud Vreugdenhil, Karel Feenstra e.a. ons mee in de vraag hoe we de versnelde globale en regionale transities kunnen duiden.

Zintuigelijk genot
Verder wordt de talkshow omlijst met muziek van zangeres Lavalu, het Ensemble Rei en Rajakymoes!, een Poetry Battle met Arjen Duinker en Kees ’t Hart en videokunst van BringYourOwnBeamer WorldWide. Voeg daaraan toe theater, performance-kunst en food en je hebt alle ingrediënten voor een avond vol zintuigelijk genot.

Het programma in de ProjectFabriek, dat duurt tot in de kleine uurtjes, begint om 20.00 uur. Voor heerlijke snacks en verse bites gaan de deuren echter al om 18.00 uur open, want in de ProjectFabriek staan foodtrucks. Zie voor het hele programma en de kaartverkoop www.ifikz.nl/nacht-van-de-industrie-cultuur/. Er zijn ook kaarten verkrijgbaar aan de deur.

De Nacht van de Industriecultuur is een onderdeel van I-FIKZ, het Zaanse Festival Industrie Cultuur.