, ,

Erfgoedpaviljoen Noord-Holland toont industriecultuur

De Provincie Noord-Holland pakt uit met een Erfgoedpaviljoen op de Uitmarkt. Bezoek de buitenexpositie die voert langs de hoogtepunten van de industriële revolutie langs het Noordzeekanaal, de Zaanstreek en Amsterdam. Laat een stoombootje varen, proef chocolade, leer over de werking van de stoommachine in het Stoomlab, bekijk historische films en geniet van muziek- en theatertalent op het podium voor het paviljoen. Het Erfgoedpaviljoen van de provincie Noord-Holland staat tijdens de Uitmarkt op zaterdag 29 augustus en zondag 30 augustus op het Museumplein.

Industriecultuur
2015 is het jaar van het Europees Industrieel Erfgoed. Aanleiding voor de provincie Noord-Holland om met het Festival Industrie Cultuur haar rijke industriële verleden te tonen aan de hand van twaalf iconen van de industriecultuur. Van de historische windmolens en pakhuizen op de oevers van de Zaan, de Stoombierbrouwerij Heineken en het Scheepvaartmuseum, tot de stoomgemalen in de Haarlemmermeer. Ontdek hoe bijzonder deze periode is geweest voor de ontwikkeling van Amsterdam en Nederland. De buitenexpositie vertelt u meer over het verleden, heden en de toekomst van de iconen. Het Noordzeekanaal is zo’n belangrijk icoon. Speciaal voor de Uitmarkt is dit gebied met kanaal nagebouwd. En er kan ook gevaren worden met stoombootjes.

Culturele rijkdom
In het erfgoedpaviljoen zijn de culturele parels van Noord-Holland te vinden. Festival Industriecultuur toont de geschiedenis van industriecultuur in het filmtheater. Het festival organiseert allerhande activiteiten waaronder Oktober Cacaomaand. Een voorproefje wordt gegeven op de Uitmarkt – kom chocolade proeven!

Werelderfgoed De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie rondom Amsterdam en bestaat uit forten, batterijen, dijken en sluizen. Een foto-expositie laat de veelzijdigheid van de forten van de Stelling van Amsterdam zien. Veel forten hebben tegenwoordig een nieuwe bestemming. Fortondernemers zijn aanwezig om over hun fort en de Stelling te vertellen en er is een wijnproeverij. Hoedenmuseum Zet ‘m op uit Andijk is één van de bijzondere kleine musea uit Noord-Holland met een grootse collectie. Pas een hoed en maak een selfie. In het Stoomlab kun je zelf aan de slag. Medewerkers van Stoomgemaal Halfweg, Stoommachinemuseum Medemblik en Museumstoomtram Hoorn-Medemblik leren je meer over de werking van de stoommachine. Kom ook naar het paviljoen voor actuele uittips en route-informatie. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van www.uitinnoordholland.nl en maak kans op een Heerlijke Reis door de Tijd met de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik!

Muziek en meer
Op het podium voor het paviljoen treden artiesten op die financiering zoeken via crowdfundingplatform voordekunst.nl. De provincie steunt voordekunst.