, ,

Lichtbakens 2015

Het jaar 2015 is uitgeroepen tot het Europees jaar van het industrieel erfgoed. De provincie Noord-Holland heeft een rijk industrieel verleden, van de historische windmolen en pakhuizen op de oevers van de Zaan tot de imposante staalindustrie in Velsen.

Industrie zit in het DNA van dit gebied, er heerst een echte industriecultuur. Nu, aan het einde van dit themajaar en tijdens de “donkere” dagen van december, zal Festival Industrie Cultuur aansluiting zoeken bij het Amsterdam Light Festival door enkele van de industriële iconen langs het Noordzeekanaal in de schijnwerpers te zetten.

Passagiers op de bootverbinding tussen Amsterdam Centraal, het Hembrugterrein en Zaandam Centrum ervaren in het donker een bijzondere mix van industrieel erfgoed en kunst. Door het belichten van drie bijzondere industrieel erfgoed-iconen langs deze vaarroute zal de dynamische industriële geschiedenis van het Noordzeekanaalgebied en de Zaanstreek extra benadrukt worden. De NDSM Scheepskraan, meelfabriek ‘de Vrede’ en het Hembrug Laboratorium vormen samen met het kunstwerk LICHThuis een bijzondere aanvulling op het Amsterdam Light Festival.

Naast de reguliere afvaarten langs de Lichtbakens (kijk hier voor de actuele dienstregeling) zijn er in december ook diverse extra late Lichtbaken-Tours. Een aantal extra late afvaarten vanaf Amsterdam Centraal Station laten de Lichtbakens extra tot hun recht komen. Ook zal er onder leiding van een gids een spannende stop gemaakt worden bij een van de Lichtbakens. Opstappen bij Amsterdam CS (steiger 14) kan voor het reguliere tarief van 5 euro per persoon. De late afvaarten voor de Lichtbaken-Tours zijn op 3, 12, 19, 27 december en 2 & 9 januari 2016 om 18.00 uur.

Een gratis app (beschikbaar voor iOS) geeft extra informatie over de Lichtbakens èn twaalf andere ‘Iconen van de Industriecultuur’ in het Noordzeekanaalgebied en de Zaanstreek. Zoek in de Apple App Store op ‘Lichtbakens’ en download de app gratis.