,

Uitslagen fotowedstrijd #industriecultuur

Met ruim 300 foto’s is een gezicht gegeven aan de historische en hedendaagse betekenis van het Noordzeekanaalgebied. Met de fotowedstrijd die is georganiseerd door het Projectbureau Noordzeekanaalgebied is aangesloten op het Europees Jaar van het Industrieel en Technisch Erfgoed en het Festival Industrie Cultuur. Het bleek een uitdaging heden en het verleden vast te leggen op een foto. De eyecatchers; TATA Steel en de cruiseschepen werden veel op de foto vastgelegd.

Fotografen konden hun foto’s insturen in drie categorieën:

  • Werken;
  • Wonen;
  • Recreëren.

De jury heeft unaniem gekozen voor zes prijswinnende foto’s.

Categorie werken

1e prijs ‘Treinstation van de Hoogovens’ van Tonnis Hoogland

Op de foto is de opdracht van de fotowedstrijd goed uitgewerkt.  De combinatie het heden en verleden en de mens is op deze foto goed weergegeven. De man op de foto tegen de achtergrond die zowel het verleden als het heden laat zien, namelijk TATA  maakt dat het tezamen een boeiend beeld is.

Categorie recreatie

1e prijs ‘Vissers op de Pier in IJmuiden’ van Jan Nijkamp

Deze foto geeft een erg mooi beeld van de mens recreërend in een geïndustrialiseerde omgeving. Het gebied is herkenbaar, de compositie van de foto is in balans, de gulden snede zit er goed in en de foto trekt je naar binnen.

Categorie wonen

1e prijs ‘Sluiseiland vanaf de kanaaldijk’ van Bas Bakkenes

Op de foto zien we dat er gewoond wordt op het sluiseiland in IJmuiden. Het is technisch een goede foto: de foto heeft een goede compositie en belichting en er valt te zien dat er goed gebruik is gemaakt van een tijdopname.

De winnende foto’s zijn op 13 en 14 juni te zien in het HollandRoute Huis op het Hembrugterrein in Zaandam. Het Hembrugterrein is per definitie een locatie waar het heden en verleden goed terug is te zien. Het terrein van de voormalige Rijks Artillerie Inrichtingen ontwikkelt zich tot een bruisende plek voor ambachtelijke, creatieve en innovatieve bedrijven.

Noord-Holland op de kaart

Tijdens deze middag is ook de website www.noord-hollandopdekaart.nl gelanceerd. De website toont het industrieel erfgoed in de provincie met historische prenten, tekeningen en foto’s uit de ‘Provinciale Atlas Noord-Holland’ op een hedendaagse Google Maps kaart. Een selectie van de inzendingen van de fotowedstrijd is toegevoegd aan de applicatie. Zo zijn beelden van industrieel erfgoed in de provincie Noord-Holland uit het heden en verleden met elkaar verweven.