,

Opening HollandRoute Huis

Op donderdag 3 april 2014 heeft de burgemeester van Zaanstad, mevrouw Geke Faber, het HollandRoute Huis op het Hembrugterrein officieel geopend. De gedeputeerde van de provincie Noord-Holland, mevrouw Elvira Sweet, heeft diezelfde middag de KinderRoute in de expositieruimte van het HollandRoute Huis geopend.

Trots

De burgemeester benadrukte dat, gezien het feit dat in de Zaanstreek het eerste industriegebied van Europa is ontstaan, het niet meer dan logisch is dat het bezoekerscentrum hier op het Hembrugterrein wordt gevestigd. Geke Faber: ‘Ik ben er in ieder geval ongelooflijk trots op dat het HollandRoute Huis nu hier in het oude stationsgebouw van de voormalige Rijks Artillerie Inrichtingen is gekomen’

Toekomstige generaties

Mevrouw Elvira Sweet, gedeputeerde van Noord-Holland, belichtte het grote belang om kennis over de geschiedenis van ons industrieel erfgoed door te geven aan jongeren en aan toekomstige generaties. De expositie in het HollandRoute Huis biedt, ook voor kinderen, een interessante en leerzame uitleg van ons industrieel verleden.

Creatieve ondernemers

Namens het RVOB sprak Robert Leferink over de ontwikkeling van het Hembrugterrein: “HEMbrug, het terrein van de voormalige Rijks Artillerie Inrichtingen, is eigendom van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB). Het RVOB realiseert ruimtelijke en financiele doelen voor het Rijk door (gebieds)ontwikkeling, beheer en aan- en verkoop van rijksgronden en gebouwen. HEMbrug wordt door het RVOB omgevormd tot aantrekkelijke vestigingslocatie voor bedrijven. In de veelal monumentale gebouwen op het groene terrein aan het Noordzeekanaal vestigen zich bedrijven op het gebied van design, ambachtelijke productie en leisure. Creatief ontwerp, produceren en verkoop gaan hier hand in hand. Een vijftiental ondernemers heeft inmiddels zijn plek gevonden op HEMbrug en ruim 15.000 m2 met nieuwe activiteiten gevuld. Veel evenementen hebben al hun weg vonden naar HEMbrug. De historische, en soms nog vervallen, gebouwen, zijn een geliefd decor voor foto- en filmshoots. Het RVOB verwelkomt HollandRoute Huis op HEMbrug en verwacht dat dit regionale bezoekerscentrum in het oude goederenstation grote nieuwe groepen bezoekers naar HEMbrug zal trekken.

Er waren ruim 120 genodigden aanwezig. De opening werd muzikaal omlijst door het kinderkoor van de Zaanse Muziekschool FluXus onder leiding van Maite Tife en door een jeugdig strijkkwartet “Magic Music Quartet” . De Zaanse stadsdichter Kees-Jan Sierhuis gaf op treffende wijze zijn impressie van het oude stationsgebouw en van de KinderRoute.

Op 4, 5 en 6 april zijn er Open Dagen voor iedereen die kennis wil nemen van wat HollandRoute is en de expositie wil bezoeken. De toegang is vrij, u bent welkom tussen 12:00 en 17:00 uur.

SONY DSC

SONY DSC