Nieuwe tentoonstelling NZH Vervoer Museum: “Dwarsliggers… en mooie plannen”

Bij de trambaan werden dwarsliggers gebruikt om de rails aan te bevestigen, deze lagen daarom haaks op de baan. Dwarsligger is ook een term voor mensen en situaties die niet in de pas lopen met het normale patroon. De laatste betekenis is gebruikt om een volgende wisseltentoonstelling in het NZH Vervoer Museum samen te stellen, die vanaf 19 mei 2018 zal te zien zal zijn.

In de tentoonstelling wordt een andere kant van het bedrijf (en haar voorgangers) belicht, want niet altijd ging het goed . Zo kwamen er zowel bij de tram als bij de bus ongevallen voor. Trams ontspoorden ook wel eens door diverse oorzaken. Daarnaast verstoorden weersinvloeden het vervoer van passagiers. Sloop komt ook aan de orde, zowel van trambanen, trams en bussen. Het bedrijf werd in het verleden een aantal malen getroffen door branden, daarvan zijn enkele voorbeelden te zien. Plannen zijn er altijd gemaakt. Een aantal zijn met meer of minder geluk uitgevoerd. Er waren eveneens diverse waarin veel energie is gestoken, maar niet opleverden wat de plannenmakers voor ogen hadden.

Bezoek voor meer informatie de pagina van het NZH Vervoer Museum. De tentoonstelling is tot eind november op vrijdag en zaterdag te zien.

Foto: H. van Engelen.