,

Succesvolle Week van de Industriecultuur krijgt vervolg in 2018!

De organisatie van de Week van de Industriecultuur kijkt terug op een succesvolle week. Daarom hebben zij besloten om ook in het najaar van 2018 de industriecultuur langs het Noordzeekanaal in de schijnwerpers te zetten met onder andere bedrijfsbezoeken, muziek- en theatervoorstellingen.

Het zal niet veel mensen in het Noordzeekanaalgebied zijn ontgaan; afgelopen week stond in het teken van de Week van de Industriecultuur. Bewoners en bezoekers van het gebied werden onthaald op een breed scala aan activiteiten met onder andere bedrijfsbezoeken, muziek- en theatervoorstellingen, lezingen, lichtprojecties en culinaire rondleidingen. De week heeft als doel om de trots van de bewoners op het eigen leefgebied en de geschiedenis daarvan te versterken. Daarnaast worden bezoekers van buiten het gebied getrokken om hen de spannende kanten van de industrie, zowel van vroeger als van nu, te laten beleven. De manifestatie omvatte dit jaar meer dan vijftig activiteiten verspreid over de week.

Het programma van de Week van de Industriecultuur wordt in samenwerking met de provincie Noord-Holland, de gemeenten Beverwijk, Velsen, Zaanstad, bedrijven en instellingen ontwikkeld en legt de nadruk op het industriële karakter van het Noordzeekanaalgebied. “De Week van de Industriecultuur wil bewoners en bezoekers verleiden om de rijkdom aan industriële complexen rond het Noordzeekanaal te ontdekken. Dat is gelukt! Er was enorm veel belangstelling voor alle activiteiten. Het rijke industriële verleden van het Noordzeekanaalgebied krijgt met dit programma de aandacht die het verdient”, aldus Jack van der Hoek, gedeputeerde Duurzaamheid, Cultuur en Bestuur van de provincie Noord-Holland.

Bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied
De bedrijvigheid in het Noordzeekanaalgebied was voor deelnemers te beleven door georganiseerde excursies naar bijvoorbeeld de bouw van de grootste zeesluis ter wereld door Rijkswaterstaat in IJmuiden. Bedrijven als ENCI, Forbo Flooring, Meneba, Tata Steel, Hansel Salades en Afvalzorg openden speciaal hun deuren voor het programma. Ook volgend jaar zet Industriecultuur de samenwerking met bedrijven voort. Bedrijven die hieraan willen meedoen, kunnen contact zoeken met de programmamakers Ellen Klaus en Mauro Smit via het formulier op deze website.

Vooruitblik
De week is weliswaar afgelopen, maar het Industriecultuurprogramma 2017 loopt door, met op 8 november een lezing over de Beverwijkse conservenindustrie in Museum Kennemerland en op 28 november een bedrijfsbezoek voor jongeren met een interesse in techniek aan de papierfabriek van Crown Van Gelder. Het programma voor de herfstvakantie van 2018 is vanaf eind september te vinden op www.industriecultuur.nl. Kaartreseveringen starten op 1 oktober om 12.00 uur.