, ,

Stadsiconen in Haarlem

Vrijwel elke stad of regio heeft een aantal unieke, opvallende objecten in de openbare ruimte. Voor zowel bezoekers als bewoners hebben ze een speciale emotionele betekenis. Wij spreken dan van ‘stadsiconen’. Die iconen hebben hun oorsprong in de architectuur, de kunst, de reclame of industrieel erfgoed. Belangrijker is dat de meeste iconen hun oorspronkelijke betekenis zijn ontgroeid. Het zijn symbolen die mensen snappen, waarderen en herkennen.

Herkenning & erkenning
Stadsiconen ontstaan op het snijpunt van twee basale behoeften. We willen ergens bij horen, ons thuis voelen, maar we willen ook bijzonder zijn. Een herkenbaar icoon helpt ons daarbij. Ze vertellen ons en de buitenwereld waar we thuishoren en waar we trots op zijn. Dat kan een sterk merk zijn met de oorsprong binnen de stadsmuren of een monumentaal sterk silhouet van een karakteristiek beeld, object of gebouw.

Drostemannetje als Stadsicoon
Oudere Haarlemmers herinneren zich nog wel de metershoge neonreclame van een rond Drostemannetje bovenop het dak van de Droste chocoladefabriek. Treinreizigers van en naar Amsterdam wisten dat ze in Haarlem waren als ze het olijke mannetje, dat eigenlijk een pastille met armpjes en beentjes was, zagen. Voor veel mensen in Nederland was het Drostemannetje het stadsicoon dat Haarlem op de kaart zette.

Sinds 2004 toen de Droste fabriek werd omgetoverd tot appartementencomplex, is het Drostemannetje, dat maar liefst 2000 kilo woog en acht meter boven het dak van het hoofdgebouw uitstak, verwijderd.

Op de expositie: ‘Leve de Stadsiconen!’ kom je van alles te weten over Jan Wiegman, de oorspronkelijke huisontwerper van het Drostemannetje en A. M. Cassandre, de gerenommeerde Franse ontwerper. Cassandre maakte het strakker, zakelijker en daarmee moderner. Het nieuwe ontwerp werd enorm populair. Niet alleen als neonreclame, maar ook als beeldmerk voor reclame- en marketingdoeleinden.

Kom kijken naar het verdwenen Drostemannetje op de expositie: ‘Leve de Stadsiconen!’. Van 21 december 2016 tot en met 28 februari 2017 in het ABC Architectuurcentrum Haarlem, Groot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem.