,

Uitgelicht: Hotel-Restaurant “Stempels”

Stempels is gevestigd in de voormalige drukkerij en lettergieterij Koninklijke Joh. Enschedé. Izaak Enschedé en zijn zoon Johannes vestigden in 1703 hun drukkerij en lettergieterij in de Haarlemse binnenstad. Het bedrijf, later Koninklijke Joh. Enschedé, bleef daar actief tot 1992. Na de oprichting van de drukkerij verwierf Enschedé snel bekendheid, o.a. met het drukken van de Oprechte Haarlemsche Courant, de op één na oudste krant ter wereld (1656). De oudste krant ter wereld zou zijn de Zweedse Post och Inrikes Tidningar, opgericht in 1645. Behalve met drukken, hield Joh. Enschedé zich ook bezig met lettergieten en het maken van matrijzen en stempels (de herkomst van de huidige naam). Begin 19de eeuw ging het bedrijf de bankbiljetten voor de nieuwe Nederlandsche Bank drukken en kreeg het de eerste opdracht voor het drukken van postzegels van de Nederlandsche Posterijen. Later volgden de postzegels van 65 andere landen.

Nadat in 1992 de Koninklijke Joh. Enschedé verhuisde, stond het monumentale pand er een aantal jaren verwaarloosd bij. Totdat het in 2005 gekocht werd door twee bekende en enthousiaste Haarlemse horecaondernemers. Met een ingrijpende verbouwing, waarbij de oorspronkelijke details en interieurs zoveel mogelijk bewaard zijn gebleven, is het monumentale pand nu een sfeervol en modern horecabedrijf. De scepter wordt er gezwaaid door Frans van Capelle.
frans
De naam Stempels is gekozen uit respect voor het ambacht dat hier drie eeuwen lang werd uitgeoefend. Ook in het logo, de huisstijl en de naamvoering van de diverse zalen wordt de historie van het pand gekoesterd.
Stempels ligt aan een van de mooiste pleinen in het oude centrum van Haarlem. Op loopafstand bevinden zich veel historische monumenten, musea en hofjes. Vanaf het Klokhuisplein kijkt u uit op de middeleeuwse St. Bavokerk. Aan de andere kant van de kerk ligt de Grote Markt. Om de hoek, aan het Spaarne, staan het Waaggebouw en het Teylers Museum, het oudste museum van Nederland. Vlak achter Stempels bevindt zich het Bakenesserhofje (gesticht in 1395 en daarmee het oudste hofje in Nederland). Door Stichting HollandRoute zijn een wandel- en fietsroute gerealiseerd waarin Stempels als Rustpunt is opgenomen. De samenwerking met HollandRoute wordt door Frans van Capelle als waardevol genoemd, alhoewel het effect van het aangesloten zijn bij HollandRoute zich niet gemakkelijk laat meten. Het feit dat de nieuwe applicatie zo veelvuldig gedownload is overtuigt deze gastvrije ondernemer van het grote belang van de HollandRoute.
Stempels is een historische plek in het monumentale, autovrije hart van Haarlem, waar u gezellig en lekker kan eten en drinken, feesten geven, vergaderen en overnachten. Het gebeurt allemaal in de gebouwen van de voormalige drukkerij Joh. Enschedé, waar lange tijd ons nationale papiergeld en voor veel landen de postzegels werden gedrukt. Een plek dus met een rijke historie, in stijl verbouwd tot een sfeervol, modern horecabedrijf. Midden in het gezellige centrum van Haarlem, een van de beste culturele en winkelsteden van het land.