, ,

Kick-off Herbestemming NH 2015 druk bezocht

De imposante industriële architectuur van het voorheen afgesloten militaire terrein trok 23 april ruim 50 bezoekers naar het Hembrugterrein in Zaanstad voor de Kick-off van Herbestemming NH 2015. Gedeputeerde Elvira Sweet opende de zesde editie van het herbestemmingsprogramma. Zij benadrukte het belang dat de provincie Noord-Holland hecht aan het levend houden van het erfgoed en het openstellen van het erfgoed voor het publiek. De drie gekozen herbestemmingsprojecten in de categorieën agrarisch, industrieel en religieus erfgoed zijn kenmerkend voor de herbestemmingsopgaven in Noord-Holland.

De initiatiefnemers en eigenaren van de drie gekozen Herbestemming NH projecten Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef, De Hoeksteen in Uithoorn en Gebouw 320 op het Hembrugterrein in Zaanstad, presenteerden tijdens de Kick-off hun gebouw. Sommigen hadden een droom over de toekomstige bestemming, anderen benadrukten het belang van het gebouw voor de ontwikkeling van de omgeving. Dat gold vooral voor Hoeve Overslot in Egmond aan den Hoef, een van oorsprong middeleeuwse boerderij die als een schone slaapster voor eeuwig rust in de verstilde omgeving van het Slotkwartier. Wie kust haar wakker? De kleinkinderen van architect Gerrit Rietveld dromen van een museale toekomst van De Hoeksteen in Uithoorn, van oorsprong een kerk die hun grootvader heeft ontworpen. De Hoeksteen zien zij als een externe expositieruimte voor de omvangrijke depotcollecties van de verschillende musea, zoals het Centraal Museum te Utrecht of het Stedelijk Museum Amsterdam. Gebouw 320 op het Hembrugterrein is fysiek de grootste herbestemmingsopgave van dit jaar. Het is één van de 50 monumenten die het Hembrugterrein rijk is. Uiteindelijk zullen zij allemaal worden herbestemd. Maar gebouw 320 ligt aan de toekomstige nieuwe ingang van het terrein en wordt zo het visitekaartje van het gebied. 4000 vierkante meter ligt te wachten op een representatieve invulling. Ook deze enorme hal, waar ooit wapentuig werd gemaakt, ligt te wachten op de prins die haar wakker kust.

Keynote spreker Arno Boon, directeur van Boei, Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en Exploitatie van Industrieel erfgoed, had een prikkelende titel voor zijn betoog: Het industrieel erfgoed is bijna op. Aan de hand van voorbeeldprojecten zette hij het werk van Boei in de afgelopen jaren uiteen. Inderdaad een indrukwekkende lijst waarbij de vraag rijst: is er nog wel industrieel erfgoed over, dat op een herbestemming wacht? Het publiek hoefde maar uit het raam te kijken om het tegendeel van deze bewering te aanschouwen. Het ging Boon dan ook meer om de kentering die hij waarneemt richting herbestemming van agrarisch en religieus erfgoed. De leegloop van kerken, die al jaren aan de gang is wordt nu in volle omvang zichtbaar door de leegstand.

In de periode van mei tot september 2015 organiseert Herbestemming NH voor de drie geselecteerde objecten inspirerende sessies waarbij omwonenden en experts innovatieve ideeën voor herbestemming van de desbetreffende gebouwen genereren. Op vrijdag 11 september 2015 wordt het programma met de Dag van de Herbestemming afgesloten.